PUKEUTUMINEN TALLILLE JA RATSAILLE

Oikeanlainen vaatetus tuo turvallisuuden lisäksi viihtyisyyttä. Tässä muutamia ohjeita ja vinkkejä vaatevalintoihin:

RATSAILLE:

KYPÄRÄ Hyväksytty turvakypärä on kaikille pakollinen varustus Suomen Ratsastajainliiton hyväksymässä ja valvomassa ratsastuskoulussa ratsaille noustessa. Hyvä turva myös hoito- ja käsittelytilanteissa. Pakkasella alle kannattaa pukea kypärämyssy tai ainakin kaulaliina tai korvaläpät. Kypärän voit lainata sosiaalitiloista.

JALKINEET Ratsastusjalkineessa on oltava matalat korot ja vähintään nilkan peittävä varsi. Parhaat ja turvallisimmat jalkineet ovat ratsastussaappaat. Myös kumisaappaat käyvät hyvin. Matalavartisten tallikenkien tai ns. jodhpureiden kanssa suositellaan käytettäväksi mini- tai kokochapseja, ettei nilkka ja mahdolliset kengännauhat ole paljaana. Villasäärystimillä ei saa ratsastaa, koska tämä kuluttaa hevosten kyljistä karvat. Kannattomissa ja varrettomissalenkkitossuissa tms. ei saa ratsastaa!

HOUSUT Ratsastushousut ovat mukavimmat ja tarkoitukseen sopivimmat. Niiden sijasta käy myös hyvin muut vartalonmyötäiset, mahdollisimman pienillä sisäsaumoilla varustetut ei-liukasta materiaalia olevat pöksyt, kuten esim. leggingsit tai gollegehousut

PAITA/TAKKI Mikä tahansa vartalonmyötäinen mieluiten ainakin olkapäät vartalon lisäksi peittävä yläosa kelpaa hyvin. Kesäkuumallakin lyhythihainen T-paita tai pikee on turvallisempi ja asiallisempi kuin "nirunarutoppi". Liehuvat helmat ja huput aiheuttavat aina turvallisuusriskin. Siksi takit pidetään aina kiinni ratsailla. Kerrospukeutuminen kannattaa, jotta kerroksia voi sitten vähentää jos tulee kuuma. Vaatteiden pukemista ja riisumista on ratsastustuntien aikana vältettävä, mutta jos joudut riisumaan esimerkiksi takin kesken tunnin, pyydetään jotakuta pitämään hevosta kiinni tai jalkaudutaan riisumisen/pukemisen ajaksi turvallisuussyistä.

HANSKAT Välttämätön varustus ratsastustunneille. Ilman hanskoja ratsastettaessa ohjat aiheuttavat hiertymiä sormien väleissä tai kämmenissä. Näppylähanskat ja nahkahanskat tai muut ratsastukseen suunnitellut käsineet takaavat pitävän otteen. Kovalla pakkasella on kuitenkin mukavampi pukea kunnon rukkaset kuin palelluttaa sormensa hansikkaissa.

TURVALIIVI Maastoestetunneilla välttämätön varuste, tarpeellinen monesti myös muussa ratsastuksessa. Turvaliivin voi lainata sosiaalitilojen takaseinän naulakosta. Oma turvaliivi on kuitenkin aina se paras ja mukavin. Turvaliivejä myydään Hevostarvikekaupassa (mm. meillä Maneesituvassa).

HEIJASTIMET Heijastinliiviä käytetään aina kun ratsastetaan maastossa. Heijastimet parantavat huomattavasti näkyvyyttäsi maastossa ja liikenteessä myös valoisaan aikaan ja kiinnittävät muiden maastossa liikkujien huomion ratsukoihin ajoissa. Heijastinliivit löytyvät sosiaalitilojen takaseinän naulakosta.

Muita vinkkejä!

  • Puhtaat ja istuvat alusvaatteet auttavat ehkäisemään hiertymiä
  • kovalla pakkasella ainakin varpaat, sormet, korvat ja polvet kannattaa suojata huolella
  • Talvella ratsastajan on huolehdittava, että on tarpeeksi lämpimästi puettu. Talviratsastukseen suosittelemme lämpimiä topparatsastusvaatteita/haalaria sekä tarpeeksi suuria kannallisia kenkiä joihin mahtuu villasukat
  • Auringonpaisteella muista suojata käsivartesi mieluummin vaatteella kuin voiteella; hiha suojaa käsivartta jos vaikka satut tipahtamaan
  • Maastoesteillä pitkähihainen paita tai takki on ehdoton, ettei oksat tms. raavi käsivarsia haavoille!
  • Kesällä muista juoda vettä ennen ja jälkeen tunnin, ettei nestehukka uhkaa
TALLILLE:

Tallilla on aina hevosenhajua, rehuja, turvetta… Asuksi sopii samat vaatteet kuin ratsaillekin tai muut mukavat vaatteet jotka eivät likaa pelkää. Tallikengiksi kannattaa ostaa turvakärjelliset jalkineet; hevosten kanssa harrastaessasi ne viisi alimmaista varvasta voivat olla joskus Sinun…